Stabil som en klippa

Vi lever i stormiga tider. De senaste åren har påverkats av exceptionellt många kriser, såsom covidpandemin, Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina och den osäkra ekonomin. Det står klart att de kommande åren blir utmanande också för nästa president, som har till uppgift att leda Finlands utrikes- och säkerhetspolitik.

Stormiga tider kräver motvikt i form av ett stabiliserande ledarskap. Vi står inför utmanande situationer och svåra beslut som kräver stabilitet, god omdömesförmåga och ansvarstagande.

Det framtida Finland ska vara rättvist och hållbart för kommande generationer. Det här är möjligt om vi modigt går in för förnyelse och agerar tillsammans som ett team. Finland har alla förutsättningar för att också i fortsättningen vara en nation som både överlever och uppnår framgång – så länge vi klarar av att förnya oss och hålla ihop.

Morgondagens starka Finland är ett samhälle präglat av kompetens, företagande och äkta omtanke. Det är ett starkt och krisbeständigt Finland.

Finlands nästa president bör känna de inhemska och internationella förhandlingsborden. Hen ska lyssna och fungera som en enande faktor också i situationer där det är svårt att finna en gemensam riktning. Den blivande presidenten ska vara värdig Finlands, finländarnas och den omgivande världens förtroende.

Det viktigaste för mig är Finland och Finlands välbefinnande. Under hela min karriär har jag arbetat för vårt lands bästa inom inrikes- och utrikespolitik, i Finland och i världen. Det har varit många uppdrag längs vägen. Jag har byggt upp lagarbete och tillägnat mig människokännedom både som spelare i laget Mikkelin Palloilijat och som doktor vid universitetet i Oxford.

Jag har utvecklats till ledare som löjtnant i reserven, riksdagsledamot, minister, EU-kommissionär och som chefdirektör för Finlands Bank. Dessa erfarenheter tillsammans har format mig till en presidentkandidat som förstår hur gemensamt välbefinnande skapas. Eftersom jag litar på finländarna, litar jag också på Finlands möjligheter till framgång.

Presidentskapet är en ansvarsfull uppgift, som man växer in i. Hur vet man då att man är redo? När man kan stå bakom sina ord och handlingar, stabil som en klippa, eftersom de saker man kämpar för alltid ligger i Finlands och alla finländares intresse. Frihet, jämlikhet, demokrati och rättsstaten är de värden i republiken som jag har arbetat för i nästan fyra årtionden – och jag lovar att försvara dem även i framtiden.

Olli Rehnin allekirjoitus.

Olli Rehn föddes i S:t Michel 1962. Fadern Tauno Rehn var reservdels- och bilförsäljare och modern Vuokko Rehn (f. Valjakka) var engelskalärare och riksdagsledamot 1995–1999. Till familjen hör frun Merja och tre vuxna barn.

Olli Rehn har varit chefdirektör för Finlands Bank sedan 2018. Han har en lång karriär inom internationella och nationella uppdrag. Inom EU-kommissionen fungerade han som vice ordförande samt som kommissionär med ansvar för ekonomi och utvidgningsfrågor under 2004–2014. I sitt arbete har han konfronterats med utmaningarna i det efterkrigstida Balkan och kärnan i eurokrisen.

Olli Rehn valdes till riksdagsledamot från Helsingfors valkrets för åren 1991–1995 och 2015–2016, då han var näringsminister. Han var bland de första finländare som valdes in i Europaparlamentet 1995 och på nytt 2014, då han fungerade som vice ordförande för Europaparlamentet. År 2016 blev han medlem av Finlands Banks direktion.

Rehn disputerade för doktorsgraden i internationell ekonomi vid universitetet i Oxford 1996.

Olli Rehns militära grad är löjtnant i reserven.

Olli har två passioner. Den ena är att läsa – i synnerhet biografier och politisk historia. Den andra är fotboll, som inte bara är en hobby utan en livsstil. Dessutom gillar han matlagning samt rock- och jazzmusik.

Kom med i kampanjen

Olli Rehns kampanj stöds av medborgarnätverket ollirehn2024. Du är varmt välkommen med i nätverket. Du kan bli medlem i nätverket via blanketten nedan. 

Anu Vehviläinen, ledare för medborgarnätverket
anu.vehvilainen@ollirehn2024.fi 

Jag vill komma med i nätverket

Stöd Olli Rehns kampanj genom att donera

Du kan donera en valfri summa till presidentvalskampanjen med hjälp av uppgifterna nedan eller med MobilePay-koden intill. Genom din donation deltar du i valinsamlingen, som i sin helhet används för att stödja Olli Rehns presidentvalskampanj.

Enligt valfinansieringslagen är bidrag på 1 500 euro och uppåt offentliga.

Mottagare: Tasavallan Parhaaksi ry

Referens: 9111

Kontonummer: FI59 5620 0920 7480 75

Kontaktinformation

Kampanjchef

Satu Mäki-Lassila
satu.maki-lassila@ollirehn2024.fi
+358 50 354 7573

Kampanjkoordinator (talar- och panelinbjudningar)

Hanna Markkanen
hanna.markkanen@ollirehn2024.fi 
+358 45 318 8401

Kampanjkoordinator (turnéscheman)

Linda Lähdeniemi
linda.lahdeniemi@ollirehn2024.fi 
+358 50 540 4478

Ledare för medborgarnätverket

Anu Vehviläinen
anu.vehvilainen@ollirehn2024.fi

Ledare för frivilliga

Juha Iso-Aho
juha.iso-aho@ollirehn2024.fi
+358 50 374 5416

Medierelationer

Jirka Hakala
jirka.hakala@ollirehn2024.fi
+358 50 388 0016

Mer information

info@ollirehn2024.fi
Tasavallan Parhaaksi ry
PB 348, 00101 Helsingfors

Valombud och valombudets ersättare

Tea Usvasuo
valombud

Jarmo Mäkelä
valombudets ersättare