Olli

Olli Rehn syntyi Mikkelissä 1962. Isä Tauno Rehn oli varaosa- ja autokauppias ja äiti Vuokko Rehn (os. Valjakka) oli englannin kielen opettaja ja kansanedustaja 1995–1999. Perheeseen kuuluvat puoliso Merja ja kolme aikuista lasta.

Suomen Pankin pääjohtajana Rehn on työskennellyt vuodesta 2018 lähtien. Hänellä on pitkä ura kansainvälisistä ja kotimaan tehtävistä. Euroopan komissiossa hän toimi varapuheenjohtajana sekä talous- ja laajentumiskomissaarina vuosina 2004–2014. Työ vei hänet ratkomaan sodasta toipuvan Balkanin haasteita ja eurokriisin ytimeen.

Olli Rehn valittiin kansanedustajaksi Helsingin vaalipiiristä vuosille 1991–1995 ja 2015–2016, jolloin hän toimi elinkeinoministerinä. Euroopan parlamenttiin hänet valittiin ensimmäisten suomalaisten joukossa 1995 ja uudelleen 2014, jolloin hän työskenteli EU parlamentin varapuhemiehenä. Vuonna 2016 hän siirtyi Suomen Pankin johtokuntaan.

Rehn väitteli filosofian tohtoriksi kansainvälisestä taloudesta Oxfordin yliopistosta vuonna 1996.

Sotilasarvoltaan Olli Rehn on reservin luutnantti.

Ollilla on kaksi intohimoa. Toinen on lukeminen – erityisesti elämänkerrat ja poliittinen historia. Toinen on jalkapallo, joka ei ole hänelle ainoastaan harrastus vaan elämäntapa. Lisäksi hän harrastaa ruuanlaittoa sekä rock- ja jazzmusiikkia.

Ollista sanottua

Tykkään Olli Rehnistä ja arvostan häntä suuresti. Olemme tunteneet pitkään ja olen seurannut hänen uraansa jo ylioppilaspolitiikan ajoilta. Taitava neuvottelija, hyvä kuuntelija.  Hän löytäisi nytkin keinon työmarkkinoiden solmujen aukaisemiseksi.

Hänellä ei ole roolia, jonka vetäisee ylle tarvittaessa, vaan on sama mies julkisuudessa, Suomen Pankissa ja yksityisesti. Kadullakin voi hänen kanssaan jutella. Sympaattinen hymy, tarkkaavainen katse. Häntä on vaikea provosoida.  

Olli ei ole kansan naurattaja ja hän laskee iloisesti leikkiä ”harmaudestaan”. Joskus tulee olo, että presidenttiehdokkailta odotettaisiin kaiken muun lisäksi steppausta tosi-tv-ohjelmissa.

Olli on marinoitu kovissa keitoksissa sekä ulko- että sisäpolitiikassa. Hän näki jo kansanedustajana Venäjän kulissien taakse ja kannatti Natoon liittymistä. EU- parlamentissa ja komissaarina hän puolusti Suomen etuja. Uusi presidentti joutuu keskelle kriisejä mutta Ollin harkintakykyyn voi aina luottaa.

Hän teki minuun valtavan vaikutuksen, kun lähti puolustamaan ystäväänsä, vakoojaksi syytettyä Alpo Rusia.  Olli pani oman urana ja maineensa alttiiksi, ja Alpo Rusi pelastui väärältä tuomiolta. Se oli niin iso juttu, että Olli olisi ansainnut siitä jonkun mitalin. Olli Rehn on osaamisen ja kokemuksen lisäksi myös eettinen valinta. Ihmisoikeuksien vankka puolustaja.

Ihailen hänen avioliittoaan, on tärkeää, että tuleva presidentti saa kotona tukea ja rakkautta. Ulkona tuulee, mutta sisällä on lämmintä.

Minun ääneni saa ehdottomasti Olli Rehn.

Pirkko Arstila

Suomessa valitaan kohta uusi tasavallan presidentti virkaa 12 vuotta erinomaisesti hoitaneen Sauli Niinistön työn jatkajaksi. Pohdittuani pitkään ja perusteellisesti omaa kantaani siitä kenelle ääneni annan, päädyin Olli Rehniin. Miksi?

Opin henkilökohtaisesti tuntemaan Ollin yhteisissä haasteissa sekä Sipilän hallituksessa että työ-ja elinkeinoministeriössä. Teimme todella tiivistä yhteistyötä vaikeiden ja haastavien työmarkkina-asioiden parissa. Myönnän, että itselläni oli ennakkoluuloja siitä miten niin erilaisista lähtökohdista ja vaikkapa Euroopan unioniin eri tavoin suhtautuvat henkilöt sopeutuvat saman katon alle. Huoleni oli turhaa.

Erittäin tiiviin ja hektisen yhteistyön aikana opin kunnioittamaan Ollin osaamista ja kärsivällisyyttä sekä toisten mielipiteiden kuulemisen ja näkökulmien huomioon ottamista. Mielestäni Olli täyttää tasavallan presidentin tehtävään sopivat ominaisuudet ehdokkaista parhaiten. Ymmärrys taloudesta, kärsivällisyys, neuvottelutaito ja uskomaton paineensietokyky ovat sellaisia taitoja joita hän on matkan varrella saanut lukuisista vastuupaikoista.

Tasavallan presidentti ei puutu päivän politiikkaan mutta hänen mielipiteitään kuunnellaan ja hän voi sitä kautta, niin halutessaan, olla vaikuttamassa kansakunnan ilmapiiriin. Olli Rehnin avaus työmarkkinatilanteesta kertoo juuri tästä. Hän haluaa olla kannustamassa sopimiseen. Sillä tavoin Suomi on aina löytänyt reitin ulos vaikeistakin paikoista.

Olli osaa olla myös jämäkkä ja rohkea, tehdä päätöksiä. Kuultuaan perusteluja eri näkökulmista, hän kykenee tekemään tarvittavat päätökset ja etenemään johdonmukaisesti.  Sekä seisomaan päätösten takana, johtamaan edestä. Sellaista johtajuutta Suomi tarvitsee näinä vaikeina aikoina. Lisäksi Ollin kyky nähdä myös valoa, positiivista näkymää, on seikka jota kansalaiset tarvitsevat.

Näiden edellä kerrottujen seikkojen lisäksi Olli on hyvä tyyppi. Ei vähäinen seikka.

Siksi- äänestän numeroa 3, Olli Rehniä Suomen tasavallan presidentiksi. 

Jari Lindström 

Ent. Oikeus-ja työministeri, kansanedustaja

Kuusankoski 

”Pysähdy, harkitse, tarkista” oli kehotus äsken Hesarissa kun presidentvaalien ehdokkaita vertaillaan. Olen samaa mieltä. Aika on harvinaisen haastellinen, ja tuleva presidentti tulee johtamaan maatamme läpi vaikeita ja jopa yllttäviä tilanteita. Laaja kokemus ja syvä ulko- ja turvallisuuspolitiikan tunteminen ovat mielestäni henkilökohtaisten ominaisuuksien rinnalla tärkeimmät kriteerit.

Perusteellisen harkinnan jälkeen olen päättänyt antaa ääneni Olli Rehnille. Pekka Haavisto, Olli Rehn, Alexander Stubb ja Jutta Urpilainen ovat mielestäni varteenotettavimmat ehdokaat. Kaikilla on omat vahvuutensa, mutta eroavat toisistaan monella tavalla. Vertailussa olen kiinnittänyt huomiota muutamaan Rehnin vahvuuteen, joilla hän poikkeaa muista. Näinä vaikeina aikoina tarvitsemme presidentin jolla on parhaat edellytykset nousta koko kansan presidentiksi, ja Rehnillä on siihen parhaat mahdollisuudet koska hän vakaumuksellaan edustaa hyvin laajaa keskustaa. Hän on harkitsevainen, osaava, herättää käyttäytymisellään ja olemuksellaan luottamusta, hallinnut hyvin vaikeita tilanteita mm. EU:ssa, ja hänen siviilirohkeutensa on poikkeuksellisen vahva, jopa ihailtava. Hänen Koivistomaista fundeeraamistyliään on mielletty heikkoudeksi. Minusta se päin vastoin on hyvin varteenotettava vahvuus. Vaikeina aikoina pitää kaikin keinoin välttää harkitsemattomuuksia ja ylilyöntejä, ja häneltä sellaisia ei varmasti tule. Lyhyesti sanottuna: hän on turvallisin vaihtoehto juuri nyt. 

***

Jag känner de flesta presidentkandidaterna rätt väl. Alla har sin fördelar men alla är olika. Efter noggrant övervägande har jag beslutat att ge min röst åt Olli Rehn. Jag har känt honom länge och uppskattar hans breda kunskaper och erfarenheter, hans lugna och eftertänksamma sätt, hans stresstålighet, hans förmåga att analysera och dra slutsatser och hans förmåga att fatta också snabba beslut. Han visade ett ovanligt starkt civilkurage och en mycket stark rättskänsla när han tillfälligt avstod från den politiska karriären för att försvara Alpo Rusi, som höll på att dömas för spionage, men var oskyldig frikändes, långt med Olli Rehns hjälp. Han är genuint och positivt inställd både till landets tvåspråkighet och till det nordiska samarbetet, tydligare än de andra kandidaterna vågar jag påstå.. Konstigt nog uppfattas hans eftertänksamhet och tydlighet som svaghet när han uppträder offentligt. I utmanande tider måste just de egenskaperna ses som en verklig styrka. Jag anser att Olli Rehn är det tryggaste alternativet.

Ole Norrback

Minun valintani Suomen Tasavallan seuraavaksi presidentiksi on Olli Rehn. Olen tuntenut hänet vuosia ja voin vakuuttaa, että hän on pätevin vaihtoehto tuohon vaativaan tehtävään.

Kansanedustaja, Euroopan parlamentin jäsen, Euroopan unionin komissaari, ministeri ja Suomen Pankin pääjohtaja. Tässä joitakin hänen tehtäviään vuosien varrella.

Taitoa, kokemusta, intoa, neuvottelukykyä, kielitaitoa ja tahtoa siis löytyy Tasavallan presidentin tehtävään. Tehtävään, jossa merkittävimpinä ovat Suomen ulkopolitiikan johtaminen yhdessä valtioneuvoston kanssa ja toimia puolustusvoimien ylipäällikkönä.

Olli on maailmanmies, upseeri ja herrasmies, jonka juuret ovat vahvasti suomalaisessa maa- ja kallioperässä.

Hän on ihmisenä reilu, aivan poikkeuksellisesti ja toiset ihmiset huomioon ottava. Sen olen oppinut hänestä ja kuullut tämän saman myös muilta.

Hän on parhaimmillaan brittihuumorin mainio edustaja, joka osaa nauraa myös itselleen, tai ainakin hymyillä. Keskeistähän tuon huumorin ymmärtämisessä on taito hienovaraiseen sarkasmiin, jossa kuulija jää pohtimaan sitä, mistä oikein on kysymys. Tällainen asenne viehättää usein kanssakulkijaa.

Myös yrittäjänä luotan vakaaseen ymmärrykseen myös yrittäjyydestä, Olli Rehniin, yrittäjän poikaan, hänen taloustaitoihinsa ja harkintakykyynsä erilaisten vaihtoehtojen mahdollistajana.

Siksi Olli – mukana elämässä, tukena muutoksessa!

Riitta Antinmäki

Yrittäjäneuvos, toimittaja ja tuottaja