Palaa takaisin

Julkaistu 6.12.2023

Presidenttiehdokas Olli Rehnin tervehdys itsenäisyyspäivänä

Viestini teille on: me pärjäämme kyllä, kunhan pidämme yhtä.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille suomalaisille!

Viestini teille on: me pärjäämme kyllä, kunhan pidämme yhtä.

Vietämme itsenäisyyspäivää vakavissa tunnelmissa. Ukrainassa riehuu sota jo toista vuotta. Venäjän raaka, oikeudeton hyökkäys itsenäistä naapurimaata vastaan on järkyttänyt meitä suomalaisia, koska meidän yhteisessä kansallisessa muistissamme on samanlainen hyökkäys meitä vastaan 30.11.1939. 

Yhtä lailla meitä on järkyttänyt Hamasin terrori-isku ja inhimillinen kärsimys Israelin-Gazan tilanteen pahenemisen vuoksi. 

Itärajamme tapahtumat — Venäjän häikäilemätön riesanteko siirtolaisia hyväksikäyttämällä — toivat levottomuudet ihollemme. Ne ovat huolestuttaneet suomalaisia koko maassa. Siksi on tarvittu nopeita ja jämäköitä toimia ja koko rajan sulkemista kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi, oikeusvaltion periaatetta noudattaen.

Nämä vakavat tunnelmat ovat nousseet esiin kaikissa tapaamisissa, kun olen tavannut ihmisiä eri puolella Suomea. Omankin historiamme johdosta meille sana rauha on erityisen arvokas, emmekä saa antaa periksi vaan sitkeästi työskentellä sen eteen — omalla lähialuellamme, koko Euroopassa, Lähi-Idässä, muualla maailmassa.

Haluan tänä itsenäisyyspäivänä rohkaista ja valaa toivoa varsinkin nuoreen sukupolveen. Me pärjäämme, kyllä Suomi pärjää, vaikka maailmalla ja lähialueillammekin on levotonta. 

Me pärjäämme, kun pidämme yhtä.

Olemme selviytyneet ennenkin monista tiukoista paikoista. Sata vuotta sitten itsenäisyys varmistettiin sovintopolitiikalla katkeran sisällissodan jälkeen.

Tänään muistamme erityisesti sotaveteraaneja, jotka lunastivat Suomen itsenäisyyden vuosina 1939-1945. Heidän joukkonsa on käynyt jo hyvin pieneksi, mutta veteraanien muisto elää.

Olemme huolehtineet veteraanien perinnöstä pitämällä yllä vahvoja puolustusvoimia läpi vuosikymmenten. Viimeksi haimme suurella yksimielisyydellä puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Me pärjäämme, kun pidämme yhtä. 

Meidän on varjeltava sisäistä sopua ja yhtenäisyyttä. Siksi on estettävä yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvu. Kaikkien on voitava kokea, että he ovat tärkeä osa yhteiskuntaa, että kaikki ovat arvokkaita.

Siksi olen kehottanut vielä huolellisesti arvioimaan sinänsä välttämättömien säästöjen kohdentamista lähivuosien aikana. Hallituksen on uskallettava katsoa silmiin omia päätöksiään. On otettava vakavasti varoitukset säästöjen kasautumisesta samoille väestöryhmille, kuten nuorille ja opiskelijoille ja yksinhuoltajaperheille. Meillä ei ole varaa siihen, että osa suomalaisista syrjäytyy yhteiskunnan ulkopuolelle.

Tarvitsemme Suomessa reilua sukupolvisopimusta, jossa vastuut ja velvollisuudet jaetaan oikeudenmukaisesti. Emme saa jättää nuorille kohtuutonta velkataakkaa. 

Meidän on vauhditettava työn ja yrittämisen itseään ruokkivaa myönteistä kierrettä, joka vahvistaa kansantaloutta ja varmistaa edellytykset hyvinvointiyhteiskunnan kehittämiselle.

Suomi voi hyvin vain kun kaikki suomalaiset ja kaikki Suomen alueet pysyvät mukana. Ketään ihmistä ei jätetä, yhtään aluetta ei unohdeta.

Haluan rakentaa siltoja eri yhteiskuntaryhmien ja sukupolvien välillä. Haluan olla yhdistävä tekijä ja kokoava voima. Siksi pyrin tasavallan presidentiksi.

Me pärjäämme, kun pidämme yhtä.

Olli R.