Julkaistu 3.1.2024
Presidentin on oltava syvästi perehtynyt ulkopolitiikkaan. Tämän rinnalla muu laaja-alainen ymmärrys taloudesta, yhteiskunnasta, kulttuurista ja koko Suomen mahdollisuuksista ovat tärkeitä. Asioiden lisäksi henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten harkinta- ja paineensietokyky, ovat olennaisen tärkeitä presidentille.
Katsoin uudenvuodenpäivänä ohjelmaa, jossa keskusteltiin presidentinvaaleista.
Ohjelmassa politiikan toimittaja Pekka Ervasti ihmetteli, kuinka vähän julkisuudessa on käsitelty ehdokkaiden aiempaa poliittista toimintaa.
Ervasti oli kaivannut arvioita henkilöiden suoriutumisesta aiemmissa vaikeissa tilanteissa ja tehtävissä. Hän sanoi suunnilleen niin, että ”ehdokkaan aiempi toiminta on hänen cv:nsä presidentin tehtävään”.
Ehdokkaani Olli Rehn on työskennellyt sekä kotimaan että Euroopan vaativissa vastuutehtävissä. Kotimaassa Rehn on ollut muun muassa kansanedustaja, ministeri ja tänä päivänä Suomen Pankin pääjohtaja.
Rehn toimi kymmenen vuotta komissaarina Euroopan unionissa. Laajentumiskomissaarina hänen työsarkaansa oli itälaajenemisen loppusuora, Länsi-Balkanin vakauttaminen ja neuvottelut Turkin kanssa. Talouskomisaarina ja komission varapuheenjohtajana Rehnin paineensietokykyä mitattiin euroalueen velkakriisin hoitamisessa. Tuolloin Rehn edusti EU:ta muun muassa G7- ja G20-ryhmien kokouksissa.
Kansainväliset tehtävät ovat syventäneet Rehnin ymmärrystä maailmanlaajuisista ilmiöistä ja suurvaltapolitiikan jännitteistä ja vaikutuksista Eurooppaan ja Suomeen. Rehniä pidetään laajasti neuvottelutaitoisena ja ratkaisuja etsivänä korkean tason päättäjänä. Hän jaksaa kuunnella muita eikä vain tuputa omaa näkökantaansa.
Onko Rehn liikaa talousmies? Ei ole, sillä talous ja turvallisuus kytkeytyvät niin globaalisti, eurooppalaisesti kuin kansallisesti yhteen. Suurvallat hamuavat taloudellista valtaa eri puolilla maailmaa ja sitä saadakseen ovat olleet ja ovat valmiita heikentämään turvallisuustasapainoa ja sotimaan.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tuonut sodan Eurooppaan. Maanosamme talous ja turvallisuus kytkeytyvät yhä enemmän toisiinsa. Konkreettisesti on kyse esimerkiksi valtioiden puolustusbudjeteista, Naton maksuosuuksista ja Ukrainan jälleenrakentamisen rahoittamisesta Venäjän jäädytetyin valuuttavarannoin.
Terve talous on osa turvallisuutta olipa kyse Suomesta tai Euroopasta. Rehnillä on ollut uransa aikana kolme intohimoa: historia, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä talous. Niin kauan kuin muistan -ja muistan 1980-luvun lopulle saakka- Rehn on suuntautunut näihin asioihin.
Perustuslain mukaan presidentin tehtävän ydin on johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Rinnalla on hyvä muistaa, että virkaan astuessaan presidentti vakuuttaa eduskunnalle ”edistävänsä kaikin voimin Suomen kansan menestystä”.
Presidentin on oltava syvästi perehtynyt ulkopolitiikkaan. Tämän rinnalla muu laaja-alainen ymmärrys taloudesta, yhteiskunnasta, kulttuurista ja koko Suomen mahdollisuuksista ovat tärkeitä. Asioiden lisäksi henkilökohtaiset ominaisuudet, kuten harkinta- ja paineensietokyky, ovat olennaisen tärkeitä presidentille.
Myös arvoilla on merkitystä. Rehn nostaa tärkeimmäksi arvokseen ihmisarvon. Se tarkoittaa sitä, että jokainen ihminen on arvokas ja katsomme toinen toistamme samalta silmien tasolta.
Anu Vehviläinen