Palaa takaisin

Julkaistu 5.1.2024

Ennätyspakkaset korostavat metsien merkitystä, metsäpolitiikka pidettävä omissa käsissämme

Kirjoitettu kampanjamatkalla Kainuussa ja Pohjois-Savossa 5.1.2024

Tämän vuosituhannen kovimmat pakkaset ovat koetelleet tällä viikolla suomalaisia. Sen seurauksena myös sähkön pörssihinta kipuaa tänään ennätyksellisen korkealle. Näin saamme kouriintuntuvaa näyttöä energiapolitiikan tärkeydestä.

Suomalaisen energiapolitiikan perusratkaisut ovat kestäviä. Olemme vähentäneet riippuvuuttamme fossiilisista polttoaineista nojaamalla pitkäjänteisesti kotimaiseen puhtaaseen energiaan, ydinvoimaan ja uusiutuviin energialähteisiin. Ydinvoiman rinnalle rakennetut risupaketit olivat kaukonäköisiä ratkaisuja, niin paljon kuin niitä aikanaan haukuttiinkin.

Näiden päätösten ansiosta kykenimme irtautumaan nopeasti venäläisestä fossiilienergiasta Ukrainan sodan alkamisen jälkeen.

Ennätyspakkaset korostavat metsien merkitystä paitsi koko kansantaloudelle, myös energiajärjestelmällemme. Käytännössä tämä näkyy tänä päivänä siinä, että sadat tuhannet suomalaiset torjuvat pakkasia lisäämällä klapeja uuneihin ja takkoihin, ja metsänhoidon ja metsäteollisuuden sivuvirroilla pidetään kaupunkikodeissa lämpö päällä. 

On hyvä pitää mielessä, että uusiutuvan energian lähteemme on bioenergia, jonka ainekset tulevat maaseudulta, metsähakkeesta biokaasuun.

Suomalaisten suuri enemmistö tietää varsin hyvin metsien merkityksen vihreän kullan maallemme – niin taloudellisena tekijänä, virkistystekijänä kuin luontoarvoina. Meillä noudatetaan kestävää metsänhoitoa, joka perustuu ihmisen ja luonnon väliseen yhteistoimintaan.

Jokaisella suomalaisella on jonkinlainen metsäsuhde, jo luonnossa liikkumisen kautta. Hajautunut perhemetsänomistus on suomalainen erityispiirre, josta kannattaa pitää kiinni. On hieno asia, että näin merkittävä kansallisvarallisuus on pitkälti suomalaisten perheiden hallussa. 

Kaikkiaan metsistä saa tuloa noin 700 000 suomalaista – siis 600 000 metsänomistajaa ja päälle metsäteollisuuden työntekijät ja arvoketju kuljetuksista tuotekehitykseen. Siten metsien taloudellinen hyöty ei keskity harvoille, vaan hyödyttää laajasti suomalaisia. Ja puhtaasta luonnostamme nautimme me kaikki.

Jatkossakin meidän on pidettävä huolta siitä, että päätösvalta metsäasioissa pysyy omissa käsissämme. Varsinkin rajanveto EU:n suuntaan on tärkeää. 

Monista EU:n suunnitelmista liikkuu myös väärää tietoa. Kymmenkunta vuotta sitten kohistiin, että EU aikoisi kieltää klapien polton saunan uunissa. Se ei pitänyt paikkaansa, mutta tarkkana meidän kannattaa aina olla.

Olen aina puhunut sen puolesta, että EU:n on oltava suuri suurissa asioissa ja pieni pienissä. Metsäasioiden on kuuluttava EU:ssa jäsenmaiden päätösvaltaan. Jo ajat sitten metsänsä suurelta osin menettäneessä Keski- ja Etelä-Euroopassa käsitys metsistä on niin erilainen kuin meillä, minkä vuoksi EU:n enemmistövalta metsäasioissa olisi meille hyvin vaikea rasti. Esimerkiksi parlamentissa vahvistunut halu puuttua yhä vahvemmin metsäasioihin on väärä suunta.